Onderwijs Serviceregister

Eén certificaat per softwareleverancier

Voor een veilige verbinding met BRON en het verzuimregister hebt u een geldig beveiligingscertificaat nodig. DUO gebruikt nu ODOC-certificaten. Vanaf begin 2020 worden de certificaten vervangen door 1 certificaat per softwareleverancier.

DUO gaat begin 2020 over op Software as a Service, vaak afgekort als SAAS. SAAS komt in de plaats van de huidige ODOC-certificaten. De huidige certificaten worden overbodig, omdat straks alleen de softwareleveranciers een beveiligingscertificaat nodig hebben voor een veilige verbinding tussen het LAS en BRON/verzuim.

Stappenplan

1. Aanmelden bij het Onderwijs serviceregister (OSR)
Het OSR is een dienst van Kennisnet waarmee het mogelijk is om op één centrale plek aan te geven welk leerlingenadministratiesysteem scholen gebruiken voor de uitwisseling van gegevens. Om het OSR te kunnen gebruiken, moet het schoolbestuur zich eerst digitaal aanmelden bij Kennisnet. Daarna ontvangt het bestuur een overeenkomst OSR van Kennisnet.
In april 2019 heeft DUO een aanmeldformulier naar de schoolbesturen gestuurd. Moet u het aanmeldformulier nog invullen? Doe dat dan zo snel mogelijk.

2. Toegang OSR regelen
Als de overeenkomst met OSR is getekend, dan kunt u in Mijn DUO de toegang tot het OSR regelen.
• Ken aan uzelf of aan iemand anders binnen uw bestuur de nieuwe rol ‘OSR-Toegang’ toe. Ga hiervoor naar Mijn DUO en volg de onderstaande instructie ‘OSR-Toegang toekennen. Bent u nog geen beheerder in Mijn DUO? Er verschijnt een pop-up met informatie over hoe u toegang tot Mijn DUO aanvraagt.
• Beheerders met de rol ‘Toegang OSR’ kunnen inloggen op OSR. U wordt doorgelinkt naar Mijn DUO.
• Vul uw token, gebruikersnaam en wachtwoord van Mijn DUO in en klik op ‘Inloggen’. U komt terug in het OSR en bent nu ingelogd.

Inloggen OSR

Bijlage OSR-Toegang Toekennen

3. Mandaten beheren
Met een mandaat geeft het schoolbestuur de softwareleverancier toestemming om een veilige verbinding te verzorgen voor de gegevensuitwisseling met BRON en het verzuimregister.
• Ga in het OSR naar ‘Mandaten beheren’ en klik op de school waarvoor u het mandaat wilt toevoegen.
• Via ‘+mandaat toevoegen’ kunt u een nieuw mandaat voor de school toevoegen.
• Selecteer de dienst ‘BRON PO – DUO Primair Onderwijs (PO)’ en selecteer het administratiesysteem (LAS) dat de school gebruikt.
• Klik op ‘Opslaan’.
• Herhaal de stappen voor de dienst ‘Verzuim – DUO Relatief Verzuim’.
Bent u beheerder voor meerdere BRIN’s? U kunt mandaten makkelijk kopiëren naar andere scholen. Zie hiervoor onderstaande instructie.

Bijlage kopiëren van een mandaat

Vragen?
Hebt u vragen over het OSR en de overeenkomst met Kennisnet, stuur dan een e-mail naar support@kennisnet.nl. Hebt u vragen over het inloggen in Mijn DUO? Stuur dan een mail naar securityservicedesk@duo.nl of bel naar 050-599 84 40 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur).